top of page
רקע גיר

דע.י את זכויותיך

החזרים מהמעסיק עבור כנס הפסיכולוגיה החינוכית 2024

כידוע לכם.ן, בהסכמי השכר של הפסיכולוגים.ות ישנו סעיף הנוגע לחלקו של המעסיק.ה במימון ימי עבודה ועלות של השתלמויות, ביניהן כמובן הכנס השנתי.

לצערנו, סעיף זה מופר לעתים קרובות, וכמעט שאין רשות המממשת אותו באופן מלא, בכל מיני טענות שעיקרן פרשנויות שונות לסעיף. בשנים האחרונות נאבקנו בכך בכל הכוח, כי מדובר בזכות ברורה לפי הסכמי הפסיכולוגים.

נציין כי נאבקנו על כך במשך שנים במסגרת התנועה למען הפסיכולוגיה הציבורית, ובהמשך במסגרת חטיבת הפסיכולוגים בהסתדרות המח"ר, שהוקמה לפני שש שנים אך פורקה לאחרונה; לפיכך חזרנו להיאבק על כך במסגרת התנועה, עד להסדרת מקומנו בהסתדרות.

מה המצב המשפטי כרגע ב-2024 לגבי הזכות להחזרים?

בשל המצב המתסכל של הפרת סעיף מימון השתלמויות, ולאחר מו"מ ארוך עם משרד האוצר, יצאנו במסגרת החטיבה במח"ר להליך משפטי בבית הדין לעבודה, על מנת שתהיה הכרעה נחרצת לגבי מה המעסיק מחוייב לתת.

לפיכך, אנו מפרטים.ות כאן את כל הזכויות כפי שעולות מן ההסכם, אך כרגע במהלך ההליך המשפטי, אין אפשרות לתבוע כל רשות ורשות על הפרת ההסכם מול כל עובד.ת.

לכן כמובן מומלץ להגיש לרשות את הבקשה למימון עלות הכנס וימי ההיעדרות בשכר, לדרוש ולקוות שהרשות תעמוד בהסכם ותחזיר את עלותו. (רוב הפרות השכר ברחבי הארץ הן סביב עלות הכנס, פחות סביב ימי ההיעדרות בשכר).

אם הרשות דוחה את הבקשה, מומלץ לתעד ולשמור את הקבלות והאסמכתאות של הכנס, כולל אישור כתוב מהפסיכולוג.ות האחראי.ת לצאת לכנס, יחד עם התכתובות ותשובת הדחייה של הרשות, למקרה שבסיום הליך המשפטי יינתן החזר רטרואקטיבי (זה לא מובטח, אבל אנו נעשה הכל כדי שזה יקרה).

אז מהן הזכויות שלנו להחזרים על הכנס עפ"י הסכמי השכר?

1. עפ"י הסכמי הפסיכולוגים.ות, האישור ליציאת פסיכולוג.ות להשתלמות יינתן על ידי הפסיכולוג.ות האחראי.ת ובידיעת הממונה על ההדרכה. כלומר, אם מנהל.ת השפ"ח אישר.ה לכם לצאת לכנס – מחלקת משאבי אנוש לא יכולה לשלול מכם.ן את הזכאות הזו. וגם – אישור או אי אישור של האחראי.ת לא יכול להיות על רקע כלכלי אלא משיקולים ענייניים בלבד (למשל – אי אפשר שכל הפסיכולוגים.ות ייצאו כי מישהו.י צריך.ה להישאר בשפ"ח ולאייש אותו – נחשב שיקול ענייני).

2. עפ"י הסכמי הפסיכולוגים.ות, ההשתתפות בהשתלמות תהיה בשכר. כלומר – אם יצאתם.ן לכנס בימים שבהם אתם עובדים.ות, תקבלו שכר על הימים שבהם אתם בכנס!

3. עפ"י הסכמי הפסיכולוגים.ות, ההשתלמות תמומן ע"י המעסיק! כלומר – המעסיק צריך להחזיר לכם.ן את כל עלות הכנס (גם אם אתם.ן עובדים.ות בחלקיות משרה). ההשפעה של אחוז המשרה היא על כמות השעות השנתית שניתן לנצל לצורך השתלמויות: 208 שעות למשרה מלאה; הכנס כולל קדם-כנס נחשב 40 שעות.

 

שימו לב שכל האמור לעיל תקף לכל השתלמות, בהנחה שזו הוכרה כהשתלמות מקצועית מובהקת ע"י הפ"י.  מאחר שהפ"י עצמה מארגנת את הכנס, הוא נחשב כהשתלמות מקצועית מובהקת!

 

ומה עושים.ות עכשיו?

אם עוד לא ביקשתם.ן מהמעסיק אישור יציאה לכנס, הגישו אותו בהקדם, וצרפו לבקשה את הקבלה על התשלום, את תכנית הכנס, ואת אישור מנהל.ת השפ"ח.

פירוט נוסף תוכלו למצוא במסמך רשמי מטעם חטיבת הפסיכולוגים במח"ר על כל הזכויות הקשורות ליציאה להשתלמויות. 

אם נתקלתם.ן בבעיה כלשהי בהחזרים, תוכלו להציג למעסיק את ההסכם הקיבוצי 1979 סעיף 13ו', ואת פרק 9.3 סעיף ב'2ו' המבוסס עליו באוגדן הרשויות המקומיות. ואם עדיין צריך לשכנע, יש גם את מכתב ההבהרה של מרכז השלטון המקומי, המזכיר ומרענן את החובה לממן את הכנס.

כאמור, בשל ההליך המשפטי, לא ניתן לתבוע כל רשות על הפרת הסכם פרטנית בנושא ההשתלמויות, ולכן אם הרשות דוחה את הבקשה, מומלץ לתעד ולשמור הקבלות והתכתובות, ובסיום ההליך נעדכן בצעדים שנוכל לנקוט לגבי מצבים אלו.

וכמובן, אם עדיין יש שאלות, פנו אלינו – התנועה למען הפסיכולוגיה הציבורית, בפייסבוק, או באימייל למנהל המחוז שלכם במח"ר, שהוא הגורם הרשמי שעוסק בזכויות עובדים בהסתדרות, עם העתק לאימייל שלנו בתנועה.

ועוד דבר חשוב: למרות שעל פי הסכמי השכר, המעסיק אמור לממן את מלוא עלות ההשתלמות – אם קיבלתם.ן רק החזר חלקי מהמעסיק, אתם.ן יכולים.ות וזכאים.ות לבקש גם החזר מ"קרן ידע"; זאת עבור החלק ששילמתם.ן בפועל מתוך "דמי ההרשמה לכנס" (ללא עלות לינה).

פירוט הכללים הקשורים בקרן, במכתב של חטיבת הפסיכולוגים במח"ר על קרן ידע

ובאתר הקרן תוכלו למצוא את טופס הבקשה להחזר מקרן ידע.

 

שלכם.ן

התנועה למען הפסיכולוגיה הציבורית

bottom of page